Blåbærtærte med sesam og flødebolleskum
Ingredienser:
Tilberedning:
Redskaber: Perforeret forme 8 cm diameter, termometer, rund tyl, sprøjtepose
Tærtebund med sesam:
- 50 g rørsukker (Svansø)
- 125 g hvedemel
- 130 g smør
- 3 spsk sesamfrø (Svansø)
- 1 tsk vaniljepasta
- 1 æggeblomme
Blåbærchokolade:
- 1 husblas
- 130 g blåbær (frosne eller friske)
- 2 spsk sukker
- saft fra 1/2 appelsin eller anden citrusfrugt
- 100 g hvid chokolade
Flødebolleskum:
- 225 g sukker
- 2 spsk glukose sirup
- 2 tsk vaniljepasta
- 1 dl vand
- 3 æggehvider (svarende til ca. 90 g)
- 1,5 spsk sukker
Pynt:
Blomster fra Rød skovsyre
Tærtebund med sesam:
- I en skål kommes rørsukker, mel, vanilje og sesam som blandes sammen.
- Tilsæt herefter det kolde smør i tern, og lad ingredienserne røre sammen indtil de opnår en smuldret konsistens.
- Tilsæt æggeblommen og rør til dejen har samlet sig.
- Kom dejen mellem to stykker bagepapir let drysset med mel.
- Rul dejen ud til ca. 0,5 cm tykkelse og sæt den på køl i 10-15 minutter.
- Udstik dejen til tærteringene og beklæd siderne, ved at skære små strimler passende til højden på ringen (skær eventuelt overskyende af efter dejen er sat i formen).
- Bag tærtebundene (evt. med kerner i bunden med bagepapir for at undgå at bunden popper op) ved 200 grader i ca. 10-12 minutter - til gyldne.
- Gentag med alle, dernæst afkøl bundene og lav blåbærchokolade imens.
Blåbærchokolade:
- I en gryde kommes blåbær, appelsinsaft og sukker, som koges til blåbær er helt bløde og udkogt.
- Imens udblødes husblas i en skål med vand.
- Når blåbær er kogt godt igennem 10-15 minutter tages den af varmen.
- Husblas tilsættes blåbærgrøden.
- Kom chokolade i en ny skål, hvorefter den varme blåbærgrød hældes over.
- Bland blåbærgrød og chokolade med hinanden.
- Lad blåbærchokoladen afkøle let inden tærteformene fyldes.
- Fyld hver tærtebund med blåbærchokolade med et par milimeter til tærtekanten.
- Sæt tærterne på køl indtil blåbærchokoladen har sat sig (1-2 timer).
Flødebolleskum:
- Når tærtebundene er helt afkølet kan flødebolleskummet laves.
- Kom sukker, glukose sirup, vand og vaniljepasta i en gryde.
- Lad sukkermassen koge ved mellem varme indtil det opnår en temperatur på 117 grader.
- Imens piskes æggehvider med 1,5 spsk sukker til de er lyse og luftige (2-3 minutter).
- Når sirup har den rette temperatur tilsættes den æggehviderne under kraftig piskning.
- Pisk flødebolleskummet til det er nedkølet og har en sej konsistens.
- Kom flødebolleskummet på en sprøjtepose med en rund tyl.
- Sprøjt flødebolleskum på blåbærtærterne og pynt med blomst fra rød skovsyre.
- Server med det samme eller opbevar på køl inden.
Velbekomme!